מצבים של תקיעות ותחושת חוסר ודאות הם חלק מהחיים. הבעיה מתחילה כשאנחנו מרגישים תקיעות תקופה ארוכה בחיינו. מימה נובעת תחושה זאת? יש המאמינים כי זה קשור במערכות יחסיהם עם בני הזוג, או המשפה והחברים. יש המאמינים כי הדבר קשור באנרגיות שליליות מהסביבה או מאדם מסוים. במקרים רבים הסיבה האמיתית נעוצה באדם עצמו. קיימים גורמים פנימיים שונים לתחושת תקיעות, חסימות, עיכובים וחוסר מיצוי. פחד הוא גורם משבש שגורם לנו לא לנסות, לא לעשות ובעיקר להימנע משינוי ולהתבצר במוכר ובידוע. ספק וחוסר אמון הם שני צדדים של אותו המטבע. אם יש לי ספק חגבי דבר מסוים הרי שאהיה חסר אמון לגביו ואם קיים חוסר אמון –אזי אני בספק לגבי אותו נושא/אדם. פעמים רבות חוסר האמון מופנה כלפינו על ידנו. כלומר: אנו אלה שחשים חסרי אמון בעצמנו ובמעשינו, איננו נותנים מספיק קרדיט לעצמנו, לא מאמינים ביכולותנו, לא מאמינים שנצליח במה שנבחר לשנות או לעשות.
זמן לשינוי
חג הפסח מסמל יותר מהכול את היציאה מעבדות לחרות. ההגדה מספרת על יציאת בני ישראל ממצרים וגם אנחנו יוצאים מתקופת הנמנום הקרה והחורפית אל האביב הפורח והמלבלב. זה הזמן להשתחרר גם באופן אישי מגורמים אישיים שלא תלויים באחרים ובנסיבות החיים אלה בעצמנו. ניתן להתייחס למילה פסח גם כראשי תיבות: פ – פחד, ס – ספק, ח – חוסר אמון. אלו שלושה גורמים המעכבים כל אחד ואחת מאיתנו. בדרך כלל הם מופיעים יחד, אם כי בעוצמות משתנות: הפחד מביא לספק שמתבטא בחוסר אמון. אך גם להיפך, חוסר האמון יוצר חוסר בטחון, חוסר ודאות, משמע: ספק, והדבר יוצר פחד.
כיצד נתגבר על הפחד? 
- טיפול באמצעות תמציות פרחי באך – בעיקר בתמציות המטפלות בטראומות מהעבר (פעמים רבות הפחד נובע
מניסיון או אירוע בעבר), פחד בלתי מוסבר או פחדים מוסברים: פחד ממקומות סגורים, פחד מכלבים, פחד מגבהים וכדומה. - דמיון מודרך – שיטה המשלבת הרגעות, הרפיה ודמיון תוך שימוש בחושים נוספים על מנת לרפא רגשות ומצבים.
- כתיבה אינטואיטיבית – דרך הכתיבה ניצור ונטילציה לרגשות שלנו. פעמים רבות הפחד בקרבנו אינו ריאלי אך אנו חושבים ומעצימים אותו במחשבותינו. הכתיבה עוזרת לאוורר את הרגשות הקשים והפחדים, לבדוק ולהבין מה הגורמים מהם אנחנו מפחדים. כשנקרא את הדברים שכתבנו אודות הפחד שלנו, נבחין ש"השד אינו גדול כל כך", ובמקרים רבים אחרי בנקרא את שכתבנו, נקבל פרספקטיבה אחרת וננסה להתמודד עם הפחד בדרכים שלא חשבנו עליהן עד כה.
- פעילות גופנית – הליכה, חוג כושר, יוגה וכל דבר שיטפח את הביטחון העצמי מצד אחד ובמקביל, הפעילות הגופנית מרגיעה ועוזרת בשחרור פחדים.
-
כשהפחד הופך לחרדה , כלומר: הפחד בעוצמות גבוהות יותר ובתדירות גבוהה יותר, מומלץ לפנות לקבלת טיפול רפואי.
איך נחלץ ממעגל הספק וחוסר האמון?
ספק וחוסר אמון קשורים אחד בשני בדרך כלל. חוסר האמון יכול להתבטא כלפי אנשים אחרים בסביבתנו אך עיקר הכוונה הינה חוסר האמון שלנו בעצמנו וביכולותינו. הספק גורם להטלת פקפוק ברעיונות, ביכולות כפי שאנו רוצים לממש במציאות חיינו. הוא נובע פעמים רבות מחוסר אמון וגורם לנו להשהות או לדחות את התכניות והרצונות שלנו לגבי דברים שונים. הטיפול בספק ובחוסר האמון הוא תהליך אישי של יצירת מודעות, הכוונה ורצון לשינוי. להלן מספר דרכים לחיזוק האמון ולהתמודדות עם הספק:
- הצהרות חיוביות – הצהרות חיוביות אותן נאמר בקול לעצמנו, מומלץ מול ראי, הן דרך לתכנת מחדש את תת המודע. הצהרות חיוביות בנוגע לעצמנו, לחיזוק הבטחון העצמי ולפיתוח אמון ביכולותינו והסרת הספק. דוגמא להצהרה חיובית: אני סולח לעצמי
שינוי אמונות מעכבות על טעויות וכישלונות העבר.
- תכנון וכתיבת מטרות – פירוט התכניות לביצוע כולל תכנית מגירה ככלי תומך בפיתוח אמון ביכולותינו תוך שאנו מגבים את עצ
מנו. - דמיון מודרך – תרגילי דמיון מודרך מגוונים להעלאת האמון העצמי, האמון ביכולתנו והסרת הספק. בשלב ראשון ממליצה לכתוב במחברת את כל ההצלחות והניסיונות החיוביים שלכם לצד החוזקות ותכונות האופי המקדמות אתכם, שאתם תופסים כחיוביות.
- שינוי אמונות – קיימות שיטות מגוונות לשינוי אמונות בעבודה דרך תת המודע.
לסיכום
פסח הוא עיתוי טוב להתחיל תהליך ניקוי אמונות, ניקוי הפחדים, הספקות וחוסר האמון שיש לנו לגבי עצמנו ואשר מונעים מאיתנו מלהתקדם ולממש את ייעודנו ורצוננו.
כתיבת תגובה